Шановні відвідувачі "Очаківщини", хто небайдужий до історії та новин району, сайт безкоштовно опублікує любі Ваші матеріали, зі збереженням авторського права.
Запрошую до співпраці всіх, як професіоналів, так і аматорів.



Всього в Чорному морі зустрічається більше сотні видів макроводоростей, тобто багатоклітинних. Звичайно, все перераховувати, мабуть, не варто, але визначитися з деякими найвідомішими спробуємо. Всі макроводорості представлені трьома типами: зеленими, бурими і червоними (багрянки).

 Багрянка - водорість яка росте на мілководді і називається Цераміум Війчастий. Його досить легко розправити для гербарію, так як у нього є скелет. На його гілочках дуже багато поперечних смужок - вапняних кілець, що підтримують форму водорості. Виглядає все це цікаво: як би якимось декоративним виробом з бордових смугастих вовняних ниток з петельками по кінцях. Там же, серед каменів мілководдя, уважна людина розгледить ще одну цікаву буру водорость - Падін. Вона являє собою біло-жовті пухнасті віяла - дуже ніжні і світло- і теплолюбного, тому вже восени ці віяла починають куйовдитися і розпадатися. 

А ось червона водорість Лауренсія зустрічається набагато рідше. Її пружні кущі не утворюють заростей, а ростуть поодиноко, трохи нагадуючи корали. І зовсім уже рідко зустрічається дазія - немов плюмаж з темно-рожевих страусового пір'я.

 

Це розмаїття барв дозволяє в ясний сонячний день, прогулюючись по кам'янистому мілководдю, як по морському саду, насолоджуватися підводними клумбами і картинами з водоростей. Прибережні вологі камені покриває немов смарагдовим оксамитом кладофора біляста. Тут же, на мілководді, ви завжди побачите і іншу Кладофора - мандрівну (яскраво-зелену морську тину).

 

Під пологом цистозири, починаючи буквально з метрової глибини, чагарниковий ярус утворює інша дуже красива бура водорість бежево-абрикосового кольору - кладостефус. А під нею можна побачити щільний жорсткий килимок рожевої трави, суцільно покриває камені - це вапняна червона водорість кораллина. Її тверді гілочки дійсно дуже схожі на корали. Для гербарію їх можна просто покласти під невеликий прес, і вони стануть плоскими.

 

 

У 50-80 роках ХХ ст. різко зріс стік добрив в море з потоками Дунаю, Дніпра та інших річок. В результаті почалося масове цвітіння фітопланктону, маса якого, перехоплюючи більшу частину сонячного світла, позбавляла його життєвої енергії деякі водорості, а зокрема — цистозиру.

 

Крім того, фітопланктон після цвітіння помирає і бактерії моря не справляються з такою величезною кількістю останків і ті осідають на піску, каменях, водоростях органічної суспензією під назвою детрит. Кудлата сіра пил не тільки позбавляє донну рослинність світла, але в процесі гниття виснажує запас кисню в воді, а це згубно взагалі для всього живого в морі. Чи потрібно говорити, що від стану водоростей залежить життя всіх без винятку морських тварин - риб, молюсків, ракоподібних.

Охорона прибережного пояса донної рослинності - це турбота про все біологічне різноманіття моря. З початку 90-х років причорноморські країни домовляються про спільні дії по зменшенню забруднення моря, щодо обмеження вилову риби, щодо захисту рідкісних і зникаючих видів морської флори і фауни. Головне при цьому, щоб написане на папері виконувалося в дійсності. А поки масове будівництво на берегах, порти, нафтопроводи, мазут, солярка, обривки капронових мереж і всіляке сміття.

Любити - значить піклуватися. Навряд чи хтось скаже, що він не любить життя, природу, море, але чому ж тоді ми з вами так мало дбаємо про них?

Чорноморський рибоохоронний патруль

Зареєструватися, щоб мати можливість залишати коментарі.

Вгору