Шановні відвідувачі "Очаківщини", хто небайдужий до історії та новин району, сайт безкоштовно опублікує любі Ваші матеріали, зі збереженням авторського права.
Запрошую до співпраці всіх, як професіоналів, так і аматорів.



 

Так, контрольованими операціями з 01.01.2017 р. є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт обкладення податком на прибуток підприємств платника податків, а саме:

а) господарські операції, що здійснюються з пов’язаними особами нерезидентами, у т.ч. у випадках, визначених пп. 39.2.1.5 ПКУ (тобто в ланцюжку були непов’язані особи);

б) зовнішньоекономічні господарські операції з продажу та/або придбання товарів і/або послуг через комісіонерів-нерезидентів;

в) господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, зареєстрованими в державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого КМУ, або які є резидентами цих держав;

г) господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у т.ч. із доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, у якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів у розрізі держав (територій) затверджується КМУ (пп. 39.2.1.1 ПКУ).

Водночас були збільшені кількісні критерії контрольованих операцій — зміни внесено й до пп. 39.2.1.7 ПКУ. Тобто господарські операції, передбачені пп.пп. 39.2.1.1–39.2.1.3 і 39.2.1.5 ПКУ, визнаватимуться контрольованими, якщо одночасно виконуватимуться такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік (було 50 млн грн);
  • обсяг таких господарських операцій платника податків із кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік (було 5 млн грн).

Водночас було змінено граничний строк подання звіту про контрольовані операції. Відповідні зміни було внесено до п. 39.4 ПКУ.

Так, платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані будуть подавати звіт про контрольовані операції податківцям, до 1 жовтня року (було до 1 травня), що настає за звітним, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу й електронного цифрового підпису.

У звіті про контрольовані операції повинна бути зазначена інформація про ВСІ контрольовані операції, здійснені платником податків у звітному періоді.

Зареєструватися, щоб мати можливість залишати коментарі.

Вгору