Шановні відвідувачі "Очаківщини", хто небайдужий до історії та новин району, сайт безкоштовно опублікує любі Ваші матеріали, зі збереженням авторського права.
Запрошую до співпраці всіх, як професіоналів, так і аматорів.



 

Як зазначено у ч. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-VІ (далі — Закон № 2464) та п. 4 розд.II Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну України від 20.04.2015 року № 449 ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Проте такі ФОП можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови самостійного визначення для себе бази нарахування єдиного внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Для цієї категорії платників зобов’язання зі сплати єдиного внеску виникають виключно за умови подання звітності у строки, визначені законодавством.

З 01.01.2016 року на ФОП, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, розповсюджується дія ч. 5 ст. 8 Закону № 2464, якою передбачена сплата єдиного внеску у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску.

Розподіл сум єдиного внеску, що сплачується ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування здійснюється за всіма видами соціального страхування. Водночас у зазначеної категорії платників після сплати єдиного внеску виникає право на отримання будь-якого виду соціальних виплат.

Повернення надміру сплаченого єдиного внеску

Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Мінфіну України від 16.01.2016 року № 6 (далі — Порядок № 6) визначено, зокрема, процедуру повернення платникам, на яких згідно із Законом № 2464 покладено обов’язок нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску (далі — кошти) (п. 2 Порядку № 6).

Податківці попереджають, що задовольняти заяви ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком або інвалідами,  про повернення надміру або помилково сплаченого єдиного внеску будуть тільки після отримання від фондів соціального та пенсійного страхування підтвердження щодо неотримання соціальних виплат такими платниками.

При підтвердженні інформації щодо отримання будь-яких соціальних виплат, підрозділ органу доходів і зборів, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, відмовляє в задоволенні заяви такого платника щодо повернення коштів.

 

Вгору