Шановні відвідувачі "Очаківщини", хто небайдужий до історії та новин району, сайт безкоштовно опублікує любі Ваші матеріали, зі збереженням авторського права.
Запрошую до співпраці всіх, як професіоналів, так і аматорів.



Держпродспоживслужба інформує!

 В місті Миколаєві останнім часом серед населення реєструються випадки захворювання на вірусний гепатит А. На стаціонарному лікуванні в спеціалізованих лікувальних закладах понад 40 осіб дорослого та дитячого населення.

 

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально – оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Актуальність вірусного гепатиту А (ВГА) визначається повсюдним його поширенням (особливо серед працездатного населення), відсутністю чіткої тенденції до зниження захворюваності, доступних засобів експрес-діагностики і специфічної профілактики, можливим розвитком ускладнень і небажаних наслідків, значними соціально-економічними витратами.

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальний показник захворюваності вірусним гепатитом А в Україні на 100 тис. населення перевищує показник захворюваності в Західноєвропейських країнах у 10 – 25 разів. Характерним для вірусного гепатиту А є  періодичні підйоми і спади захворюваності з інтервалами 5 – 20 років. Високий рівень захворюваності на ВГА в Україні пов’язаний з незадовільним санітарним станом населених пунктів, каналізаційних очисних споруд, порушенням санітарних вимог на підприємствах торгівлі, громадського харчування і в навчальних закладах, а також з інтенсифікацією забруднення довкілля й екологічною незахищеністю ґрунтових вод, якими користується основна маса  населення, відсутністю належного щеплення. Поширенню хвороби сприяють недотримання правил гігієни та антисанітарні умови.

Природна сприйнятність людини висока. Захворювання реєструється у вигляді поодиноких випадків або епідемій. В Україні підвищення рівня захворюваності спостерігається в літньо - осінній період. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.

Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40°С – кількох місяців, за температури 100°С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів.

Після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет.

Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище. Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.

Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

Щоб уникнути захворювання  рекомендовано:

- Вживати доброякісну питну воду, воду що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання перед вживанням кип’ятити;

- Воду з нецентралізованих, сумнівних  джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням обов’язково кип’ятити;

- Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках без технологічної обробки;

– Перед споживанням овочів, фруктів та ягід, їх необхідно добре промити питною проточною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

- Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

–  Суворо дотримуватись правил особистої та громадської гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

При появі перших ознак захворювання не займайтеся самолікуванням,  терміново звертайтеся до лікаря.

Пам’ятайте!!!

Від  дотримання вищевказаних правил залежить

Ваше здоров’я!

Зареєструватися, щоб мати можливість залишати коментарі.

Вгору