Шановні відвідувачі "Очаківщини", хто небайдужий до історії та новин району, сайт безкоштовно опублікує любі Ваші матеріали, зі збереженням авторського права.
Запрошую до співпраці всіх, як професіоналів, так і аматорів.



 

1. Предметом операцій з аграрними розписками є надання кредитором у борг, який фіксується аграрною розпискою, грошових коштів та/або здійснення ним постачання товарів, робіт, послуг, за які такий кредитор отримує аграрну розписку, що фіксує право вимоги до боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції чи сплатити грошові кошти на визначених в аграрній розписці умовах. Таким чином, аграрна розписка є борговим інструментом і різновидом боргової розписки.

2. До валютних цінностей належать, зокрема, боргові розписки, виражені у валюті України. Отже, аграрна розписка чинним законодавством віднесена до категорії валютних цінностей.

3. Операції з обігу (видачі, передання, відступлення, повернення з відміткою про виконання тощо) аграрних розписок не є об’єктом обкладення ПДВ. Оскільки операції з обігу банківських металів, інших валютних цінностей (окрім банкнот і монет, що використовуються для нумізматичних цілей, а також іноземних монет із дорогоцінних металів, базою оподаткування яких є продажна вартість) не є об’єктом обкладення ПДВ (пп. 196.1.4 ПКУ).

4. У разі якщо платник податку здійснює операції з постачання товарів/послуг, які є об'єктом оподаткування згідно зі ст. 185 ПКУ, під забезпечення боргових зобов'язань покупця, наданих такому платнику податку у формі простого чи переказного векселя, чи інших боргових інструментів, випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість, визначена в порядку, установленому п. 188.1 ПКУ, без урахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя, а за процентними векселями — така договірна вартість, збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що повинні бути нараховані на суму номіналу такого векселя (п. 189.7 ПКУ). На номінал векселя (у ситуації, що розглядається, — аграрної розписки), у т.ч. без урахування дисконтів або з урахуванням процентів, податкові зобов'язання не нараховуються (п. 189.7 ПКУ).

5. Якщо в межах обігу аграрних розписок (товарних і фінансових) відбувається одна з подій — або відвантаження товару (та, відповідно, отримання аграрної розписки), або оплата вартості товарів, що будуть відвантажені надалі (і боргові зобов'язання за якими оформлюються аграрною розпискою), у платника ПДВ на дату події, що відбулася раніше («перша подія»), виникають податкові зобов’язання з ПДВ за вказаною операцією.

6. Відшкодування боржником за аграрною розпискою витрат, здійснених кредитором за аграрною розпискою на дорощення та збір врожаю заставленої сільськогосподарської продукції, у розумінні ПКУ, є платою за послуги по дорощенню та збору врожаю заставленої сільськогосподарської продукції, надані кредитором за аграрною розпискою боржнику за аграрною розпискою. Операції з надання таких послуг кредитором за аграрною розпискою є об'єктом обкладення ПДВ й обкладаються ПДВ на загальних підставах.

7. У разі передання (відступлення) аграрної розписки попереднім кредитором за аграрною розпискою (особою, що здійснює передання аграрної розписки) новому кредитору в платника податку попереднього кредитора за аграрною розпискою (особи, котра здійснює передання аграрної розписки) виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань із ПДВ за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

Вгору